اگر فکر میکنید دارید در شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک و تلگرام زمان خود را تلف میکنید ولی در عین حال احساس میکنید که میشود بهتر از آنها استفاده کرد، یک خبر خوب برایتان داریم.
خبر خوب این است که میزان فروش یا جذب مخاطب در شبکههای اجتماعی، فقط به خودتان و توانایی شما در بازاریابی مستقیم بستگی دارد. معنی این جمله ساده است: هر چه بهتر در پستها بتوانید محصول و خدمات خود را توضیح دهید، موفقیت بیشتری به دست میآورید.
این موضوع ربطی به مسائل فنی و تکنیکی و میزان سرمایه و امکانات شما ندارد. مثلا اگر طراح مد هستید، حتما لازم نیست مانند مزونهای معروف شمال شهر تهران، هزینه بالایی برای خرید و یا اجاره محل فعالیت خود پرداخت کنید. اگرفقط بدانید چگونه باید برای محصولات خود تبلیغ کنید، بدون شک موفق خواهید بود و تامین نیازهای کاربران آنلاین به اندازه کافی شما را درگیر کار خواهد کرد.
برای نوشتن پستهای جذاب و موثر در شبکههای اجتماعی راههای بسیاری وجود دارد. انتخاب شبکه مناسب و کانالی که باید بیشتر روی آن تمرکز کنید، بستگی به مخاطبان شما و علایق آنها دارد.
اما به طور کلی برای نوشتن در این شبکهها قوانین یکسانی وجود دارد که در این مطلب تعدادی از آنها را بررسی میکنیم.
این جمله بیل گیتس را کاملا قبول دارم اما محتوایی که بدون دانش یک فرد متخصص تولید شده باشد، خیلی هم ارزش ندارد و فقط به درد گروههای تفریحی در شبکههای اجتماعی مانند تلگرام میخورد.
فقط کپیرایتینگ است که میتواند خوانندگان شما را از دست محتواهای بیمعنی و کلیشهای راحت کند و آنها را مشتاق به خواندن مطالب شما کند. پس اگر میخواهید در شبکههای اجتماعی بیشتر دیده شوید و محتوای شما بیشتر لایک و اشتراک داشته باشد، موارد زیر را رعایت کنید.
در اغلب رسانههای اجتماعی مانند Google+، LinkedIn ،Pinterest، YouTube، Facebook و وبلاگها، میتوان از متن به عنوان محتوای اصلی استفاده کردن. پس اگر ندانید که چطور میتوانید از این نوشتهها کسب درآمد داشته باشید، نوشتن در این شبکهها فقط وقت تلف کردن است.
زیاد مهم نیست که چه پستی میگذارید! فقط باید بدانید که چگونه آن را بنویسید تا مخاطب با شما ارتباط بهتری برقرار کند. در واقع مطلب شما باید طوری باشد که با مخاطب حرف بزند، احساسات او را برانگیزد و در ضمن نظر او را هم بپرسد. با این روش میتوانید خواننده را وادار کنید که زیر مطلب شما کامنت بنویسد و آ ن را با دیگران به اشتراک بگذارد.
اگر میخواهید از شبکههای اجتماعی کسب درآمد کنید این سه اصل را همیشه رعایت کنید:
اکثر افراد از شنیدن خطراتی که دور و بر آنها وجود دارد و آنها را تهدید میکند، لذت میبرند(عجیب است اما واقعیت دارد)
سعی کنید همیشه راستگو و متفاوت باشید.
اگر رقبای شما نقاط ضعف دارند و محصول و یا خدمات خوب و صادقانهای ارایه نمیکنند، درباره آنها بنویسید و اطلاعرسانی کنید.
اگر میخواهید یک پست در شبکههای اجتماعی بگذارید، کمی صبر کنید. پیشنهاد میکنم ابتدا از خود بپرسید: هدف من از این پست چیست؟
وقتی از خود میپرسید که چرا این پست را مینویسم و بعد از انتشار آن چه انتظاراتی از مخاطبم دارم؟ شما به پاسخهایی میرسید که قبلا حتی نمیتوانستید به آنها فکر کنید.
احتمالا شما یکی از خواستههای زیر را از مشتریان (خوانندگان هم به نوعی مشتری شما هستند) دارید:
همین که از خود بپرسید «چرا»، نقاط ضعف شما در این پست آشکار میشود.
اگر نمیتوانید توجه کسی را جلب کنید، نگران نباشید زیرا در این مقاله که صد البته درباره کپیرایتینگ است، نگرانی شما را رفع میکنیم.
تبدیل خواننده یک پست به مشتری، نیازمند متنی قوی و تاثیرگذار است که در آن تکنیکهای کپیرایتینگ رعایت شده باشد. وبلاگها و پستهایی که این شیوه تجارت را خوب یاد گرفتهاند به راحتی این کار را انجام میدهند و مشتری جذب میکنند.
مهمترین نکته برای نوشتن پست این است که شما باید از همان ابتدا خواننده را وارد بازی خود کنید. راههای زیادی برای این کار وجود دارد.
میتوانید عکسی از اتفاقات جنجالی روز در پست خود بگذارید تا توجه خواننده را به خود جلب کنید. از آن مهمتر عنوان مطلب شما است. در مطالب قبلی در این باره مفصل صحبت کردهایم.
(مطلب ۳۶ روش برای نوشتن عنوان را مطالعه کنید)
برای نوشتن عنوان در فیسبوک و توییتر که فیلد اختصاصی خاصی ندارند، میتوانید از روشهای سادهای استفاده کنید. مثلا میتوانید از نقطه یا ستاره استفاده کنید. به مثال زیر دقت کنید:
***ایرانیانی که به مقصد نرسیدند*** ............................. هر چند این روزها مهاجرت به کانادا از شمال رفتن هم راحتتر شده، اما...(ادامه مطلب)
در نمونه بالا هر چند امکان اضافه کردن تگ H1 برای عنوان را نداشتیم، اما با ستاره و نقطه تیتر اول متن را برجستهتر کردهایم.
بسته با شخصیت و لحن کسب و کار،میتوان از علامتهایی مانند لبخند 🙂 ناراحتی 🙁 و نشانههای مرسوم در چت هم استفاده کرد.
بعضی مواقع ممکن است یک شبکه اجتماعی خاص برای کسب و کار شما مناسب نباشد. مثلا برخی افراد از پستهای نامربوطی که درشبکه اجتماعی لینکدین (LinkedIn) گذاشته میشود خسته میشوند، زیرا این شبکه فقط برای کسب و کارها و معرفی تواناییهای شغلی و حرفهای افراد ایجاد شده است و برای دیدن عکسهای غروب آفتاب در آرامگاه کوروش کبیر! و یا رای دادن به منظور جلوگیری از تغییر نام خلیج عربی به خلیج فارس مناسب نیست. همه میدانیم که پستهایی مانند انتخاب محبوبترین بازیکن فوتبال ایران همیشه کامنت و لایکهای زیادی دارد، اما قطعا نوشتن این مطالب در شبکههای اجتماعی مانند پینترست و لینکدین باعث عدم محبوبیت شما میشود
علاوه بر شبکههای اجتماعی رایج مانند فیسبوک و اینستاگرام، شما میتوانید از رسانه دیگری مانند گوگل پلاس (Google+) استفاده کنید. در این شبکه هم مانند همه موارد قبلی، باید محتوایی که مینویسید هدفمند باشد و با سبک و استایل کاربران این شبکه مطابقت داشته باشد.
فراموش نکنید که وبلاگ شما یکی از مهمترین ابزارهای شما برای بازاریابی است و دقیقا همان جایی است که میتوان در آن پیشبینی بهتری از آینده بازار کسب و کار شما داشت. در وبلاگ رسمی، مشتریان از تجارت با شما احساس آرامش و آسایش بیشتری دارند و شما هم در قبال ایجاد اطمینان، اطلاعات تماس همچنین جزییاتی در مورد علایق آنها بدست میآورید. البته برای این کار لازم است که با فعالیت صادقانه و استفاده از روشهای جلباطمینان مشتری، آنها را متقاعد کنید که آدرس ایمیل و اطلاعات شخصی آنها را جهت ارایه خدمات بهتر، شخصیسازی علایق آنها و اطلاعرسانی در مورد محصولات جدید و یا تخفیفهای دورهای دریافت میکنید.
در مطلب ۳۶ درس کپی رایتینگ از کپیرایترهای حرفهای، روشهای ارتباط و جذب مخاطب به طور کامل توضیح داده شده است.
اگر در ابتدای راه هستید بهتر است مطالب وبلاگ خود را در همه شبکههای اجتماعی منتشر کنید تا همه کاربران را با هر نوع سلیقه به سمت خود جذب کنید و ببنید کدام گروه از کاربران برای فعالیت شما مناسبتر هستند. اگر جامعه هدف و چشمانداز خود را بشناسید، Google+، LinkedIn، Facebook و دیگر رسانههای اجتماعی میتوانند مشتریان را بسوی شما جلب کنند تا یک کسب و کار بلند مدت را شروع کنید.
کپیرایتینگ موثر فقط جهت این است که مشتریان:
پس جامعه هدف خود را بشناسید، قدم به قدم خود را به این مشتریان معرفی کنید و از فرمولهای کپیرایتینگ استفاده کنید تا مطمئن شوید پستهای شما تاثیرات احساسی و همچنین تجاری لازم را در مشتری گذاشته است.
سریع باشید: متن شما باید سریع باشد، یعنی مشتریان را برای پیدا کردن راهحل معطل نکند. از همان ابتدا و در تیتر مطلب به مخاطب بفهمانید که مشکل او را میشناسید و قصد دارید راهحل آن را نشان دهید.
لبخند بزنید! شما در محیط کار نیستید: شبکههای تجارت اجتماعی هنوز به طور عملی وارد زندگی مردم نشدهاند و مردم فعلا به قصد تفریح و دوری ار تنهایی در شبکههای اجتماعی پرسه میزنند. پس اگر حوزه فعالیت شما طوری است که میتوان مسایل تفریحی، شاد و یا هیجانانگیز را به آن ربط داد، بدون نگرانی این کار را انجام دهید تا کاربران از خواندن مطلب شما لذت ببرند و آن را به اشتراک بگذارند.
خودنمایی نکنید: در داخل پست یا مقاله، اگر میخواهید درباره خودتان صحبت کنید، روی مشکلاتی که میتوانید از مشتری حل کنید بنویسید و نه سوابق و افتخارات خود؛ اینها را میتوانید به شرح و تفصیل در منوی درباره ما در وبسایت خود بنویسید.
کامنتها را پاسخ دهید و سوال بپرسید: هیچگاه کامنتهای مشتریان را بیپاسخ نگذارید و با لحنی دوستانه و عادی با آنها صحبت کنید. اگر وقت دارید قبل از جواب دادن به هر کامنت، سری به پروفایل افراد بزنید تا باعلایق و تخصص آنها آشنا شوید. اگر میتوانید در هنگام پاسخ دادن به کامنتها، یک سوال جدید برای مشتری طرح کنید یا نظر او را بپرسید تا این سوال و جواب شما را به هم نزدیکتر کند. با این کار هم میتوانید مشتریان خود را بشناسید و هم او را به سمتی که میخواهید هدایت کنید.
بازی با ساعت را فراموش کنید: یکی از اشتباهات رایج در کانتنت مارکتینگ این است که افراد خود را درگیر زمان پست گذاشتن و پیدا کردن روزهایی میکنند که احتمال دارد مخاطبان بیشتری مطالب آنها را لایک کنند. خیلی راحت به شما بگویم! چندان فرقی هم نمیکند. در واقع این کارها فقط زمان و تمرکز لازم برای نوشتن پستهای جذاب را از شما می گیرد.
نکته پایانی این که اگر نتوانید برای مشتری یک چالش ذهنی و سوال خلق کنید و مخاطب منفعت کشف نشدهای را که از خرید محصول و یا همکاری با شما به دست میآورد را احساس نکند، وقت خود را هدر دادهاید و فقط مانند یک مشاور رایگان و بیجیره و مواجب برای توسعه تجارت رقبای خود عمل کردهاید.
عمده فعالیت من در زمینه کپیرایتینگ، مشاوره بازاریابی و تبلیغات، تدوین برندبوک، بیزنس پلن و مارکتینگ پلن و همچنین مشاوره و راهاندازی فروشگاههای اینترنتی است.
«سونیک برندینگ» یا طراحی اصوات برند شامل «سونیک لوگو» ( لوگوی صوتی یا جینگل)، طراحی صداها و افکتهای اختصاصی نرمافزار و اپلیکیشن و همچنین ساخت موسیقی برند از دیگر فعالیتهای من است.